Én ide til en anderledes smagsoplevelse

Din tunge har omkring 5.000 smagsløg, der fanger smagen af det, du putter i munden og sender videre til hjernen.

Om man kan lide de mange forskellige former for mad og drikke er som bekendt smag og behag, og her får du et forslag til en smagsoplevelse, som får de færreste til at hvine af fryd og de fleste til at vende det hvide ud af øjnene.

Spise insekter? Aldrig i livet, tænker du måske. Men faktisk er insekter noget, som vi i den vestlige verden skal til at vænne os til at putte i munden. For mange steder er insekter allerede en velkendt ingrediens i madretter – eller som snacks.

Godt for miljøet

En af de gode sideeffekter er, at mange af insekterne er rige på protein og en god kilde til sunde fedtsyrer. Og hvis melorme og fårekyllinger på sigt kan træde ind som erstatning for kød, er det også en måde at sænke Co2-udledningen på, idet opdræt af insekter kun koster en brøkdel og belaster klimaet meget mindre end fx konventionel kvægdrift.

Der findes et utal af insekter og smagen af dem varierer lige så meget. Nogle myrer smager af citrongræs, mens flere typer af biller nærmest minder om rejer i smagen. En af de mest brugte insekter er melorme, og selv om navnet måske ikke ligefrem lyder appetitvækkende, går smagen mest i retning af noget nøddeagtigt.

Fælles for insekterne er, at de kan bruges som sund ingrediens i for eksempel gryderetter eller som lækre sprøde snacks. I Danmark findes der flere steder i landet mulighed for at smage insekter, og der er efterhånden også en del butikker, der sælger spiselige insekter. Og det er slet ikke så farligt som det lyder.

Den perfekte kombi

Måske får du en anderledes smag i munden, når du tænker på chokoladesmagning eller måske et chokoladekursus, men rent faktisk kan du også kombinere insekter og chokolade. Der findes således en helt række insektprodukter med chokolade – som fx græshopper og melorme, der er gemt lidt af vejen i lækker chokolade.

Chokoladeprodukterne med insekter kan på denne måde være en god – og meget velsmagende – introduktion til det gigantiske univers af spiselige insekter, som vinder indpas overalt på kloden.

De fleste elsker chokolade, og selv om der nok går noget tid, før der ligger insekter på de hylder, der ligger nærmeste kassen i supermarkedet, så er der ingen tvivl om at insekterne som madvare er kommet for at blive. Tør du?